A Michelin Csillag hallatán már biztos megfordult a fejedben, hogy mi a közös a fine dining és a világhírű gumigyártó cég között? A Michelin vállalat alapítói sokat törték a fejüket, hogy mivel vehetnék rá az autósokat a gumik koptatására. Ennek okán elkezdték osztályozni a párizsi éttermeket, majd a kiadvány nemzetközi szintűre nőtt. A Michelin csillaggal büszkélkedő éttermeket éves szinten felülbírálják, mivel ők válnak a szakma legmegbecsültebb képviselőivé.

Hogy a Michelin számára mit jelentenek ezek a csillagok?

* kiváló étterem, ezért érdemes kitérőt tenni

** páratlan, még egy hosszabb kitérőt is megér

*** erre az étteremre külön utazást kell rászánni annyira fantasztikus

6. Alain Ducasse Au Plaza Athénée, átlagos fogyasztási érték: 115 000 forint/fő

ADucasse

Alain Ducasse neves Francia séf, több mint 35 éttermet üzemeltet világszerte és élete során 21 Michelin csillagot tudott bezsebelni. Mindezek közül a legnívósabb a Hotel Plaza Athénéeben található Párizsban. A helyszín berendezése szintén nem hétköznapi, a plafonon páratlan csillárok lógnak, amik hozzávetőlegesen 10.000 kristályból állnak, az asztalok pedig ezüst tányérfedőre azaz „cloche”-ra emlékeztetnek. Az ide érkező vendégek több féle menüből válogathatnak, de aki egy igazi gourmet élményre vágyik, érdemesebb a legdrágább menüt választania – a kritikusok is ezt ajánlják. Természetesen az italok ára nincs benne a fentebb említett összegben. Az étterem 2016 óta 3 Michelin Csillaggal büszkélkedik, a rezidens főszakács pedig Romain Meder.

5. Maison Pic, átlagos fogyasztási érték: 130 000/fő

Maison_pic_Valence_France_Restaurant_Anne-Sophie_interior2

A Maison Pic, Valence városában található Párizstól 560 km távolságra. A Pic familia alapította 1939-ben, André Pic szerezte meg az első Michelin csillagát. Az étterem népszerűsége azóta töretlen, habár az elmúlt években a Michelin kritikusai csak két csillagot ítéltek a családi vállalkozásnak.

4. Guy Savoy, átlagos fogyasztási érték: 135 000/fő

guy-savoy-019b7d92-975b-43ef-86dc-3edee324e59-resize-750

Mindig is megkóstoltad volna Gordon Ramsay főztjét? A Guy Savoy ettől sokkal jobb lehetőséget kínál: Ramsay tanítómestere fog meglepni valami elképesztő finomsággal. Már csak az étterem borlapja külön Michelin csillagot kapott, szóval Uraim aki ide készül ne a saját gumiabroncsát koptassa, vagy sofőrrel érkezzen. A 12 fogásos étkezés több mint 460 dollárba kerül, de ezért cserében: homár, kaviár, kacsamell a legínycsiklandóbb formában kerül a tányérra. Az étterem Párizs belvárosában található.

3. Masa, átlagos fogyasztási érték: 171 000/fő

masa

Ha New York utcáit járod és igazán autentikus japán menüre vágysz, azt a Masában garantáltan megtalálod. Masa Takayama elismert japán séf, nap mint nap új étlapot állít elő. Tehát ha valaki megteheti, hogy mindennap itt ebédeljden akkor sem fogja megunni Masa finomságait. A fent említett ár igazából csak a kóstoló menü és nem tartalmazza sem az italokat sem az adót. 2009 óta 3 csillaggal díjazzák a kritikusok New York legmenőbb japán éttermét.

2. Kitcho Arashiyama, átlagos fogyasztási érték: 175 000/fő

arashiyama-kitcho

Japán egyik leggyönyörűbb városában Kiotóban található, az étterem történelmi vonzerővel bír. Ezt a díjnyertes séf Kunio Tokuoka csak fokozza. Akinek ide sikerül bejutnia, életre szóló élményekkel térhet haza. Japán híres a buja színes kertjeiről, az étterem egy csodálatos Japánkert közepén található, az óriási ablakok vagy nyitott erkélyek miatt szinte már a természetben érezzhetjük magunkat. A sztárséf számára pedig annyira fontos a vendégek elégedettsége, hogy ő maga viszi ki a főfogást az asztalokhoz. 2010 óta minden évben 3 Michelin Csillagot kap.

1. Ulraviolet, átlagos fogyasztási érték: 260 000/fő

-ultraviolet-shanghai-8

Shanghaiban található a világ legdrágább étterme. Az Ultraviolában egy teljesen új étkezési stílussal inspirálódhatnak a vendégek. Ezt „multiszenzoros” élménynek nevezik, hiszen nemcsak az ízek, hanem személyekhez és az ételekhez igazítva, a neonfények és a dallamok is fokozzák a 22 fogásos ízeket. Paul Pairet francia főszakács, imád újdonságokkal kísérletezni. Mindössze csak egy éve büszkélkedik az étterem három csillaggal, mégis a rangsor élére tudta tornázni magát. Ez nagyon sokat elárul az étterem minőségéről.