king-abdulaziz-racetrack.jpg__760x480_q85_crop_subsampling-2_upscale
Kép: King Abdulaziz Racetrack

2020-ban Szaúd-Arábia rendezi meg a világ legmagasabb összdíjazású lóversenyét. The Saudi Cup néven emlegetett beköszöntő futam 20 millió amerikai dollárt fog érni. Az eseménynek, King Abdulaziz lóversenypályája Riyadban ad otthont, Februárban. Ezzel az értekkel az eddigi csúcstartók eltörpülnek, mint Sydneyben a The Everest, vagy a Dubai World Cup, de még az amerikai Pegasus Cup is.

A nyerő telivér tulajdonosa, 10 millió dollárral lehet majd gazdagabb, a második helyezett 3,5millió dollárral, további fennmaradt összeget, pedig a harmadik és tízedik helyezett között fogják felosztani. Ami szintén nagy különlegessége a versenynek, hogy ezen a Szaúdiak semmit nem keresnek, hiszen ide ingyen lehet majd benevezni a lovakat. A verseny bejelentésekor a Szaúdi Zsokéklub elnöke, Bandar bin Khaid Al Faisal, nyilatkozatában reménykedik abban; hogy majd ettől a lóversenyzési kedv fellendül országszerte. A herceg véleménye szerint a futam nemzetközi szintre emelése, a Szaúdi Királyság lóverseny történetében a legjelentősebb lehet. Eltökélt szándékuk az bizonyítja lóverseny sporttal, a világ élvonalába akarnak törni.
„Nagyon várjuk, hogy világ minden tájáról érkezzenek hozzánk profi szakemberek, nők és férfiak, ezentúl nagy érdeklődésre számítunk a média, és a lóverseny szerelmesei által” – mondta a herceg

king a
Kép: Prince Bandar bin Khalid Al Faisal és lova

Ha esetleg valaki kedvet kapna itt, angol telivért futtatni, az 1800m-es homokpályás korteher versenyre számítson. Azon telivérek, akik Miamiban a Pegasus Cup futamában első második vagy harmadik helyezést értek el automatikus meghívásban részesülhetnek erre a futamra. A többi nevezett lovat, pedig egy szavazó bizottság fogja elbírálni. Összesen 14 ló futhat.
A világ legnépszerűbb zsokéja is örvendett a hírek hallatán; „Itt már számtalanszor versenyeztem, és az a tapasztalatom, hogy a King Abdulaziz homok pálya páratlan, egyik kedvencem. Akárhogyan helyezkedhetek a lovammal, akár a frontban, akár hátul, nem kerülhetek hátrányba. Ez egy korrekt pálya.
Vajon eddig hol rendezték a legdrágább lóversenyeket?

Dubai World Cup 2019- US$12m

The Everest 2019- AUD$14m

Pegasus World Cup 2018- US$ 16m (Ezt 2019-ben 2 futam közt osztották fel 9- és 7 millió)

Melbourne Cup 2019- AUD$8m

Breeders’ Cup Classic 2019- US$6m

Japan Cup 2019 – US$6m

Prix de l’Arc de Triomphe (Franciaország) 2019- Eur5m

ThunderSnowDWC19HeroEclipse
Kép: Dubai World Cup kétszeres nyerő párosa Thunder Snow és Cristophe Soumillon