Szomorú tény, hogy ha a fejlett világ minden lakója csak annyi élelmiszert venne magához, amire szüksége van, akkor a világon minden egyes embernek jutna elegendő étel az asztalára. De ezzel mit sem törődve esszük magunkat kövérre vagy éppen dobáljuk ki kilószám a feleslegesen megvásárolt és/vagy kicsit “csúnyácska” élelmiszereket. Már vannak kezdeményezések arra vonatkozóan Nagy-Britanniában és az USA-ban, hogy kifejezetten a selejtre szánt élelmiszerekből készítenek profi szakácsok ételeket a rászorulóknak, de a pazarlás ellen mi, mindannyian tehetünk, egy picike odafigyeléssel. Számos ismerősöm tartja magát lelkes környezetvédőnek vagy éppen tudatos fogyasztónak, de valamilyen oknál fogva még ők is szívfájdalom nélkül öntik ki a kukába a maradékot, vagy éppen a hűtőben “ragadt” sajtokat/joghurtokat. Ezzel szemben én nem tartom magam különösebben lelkes aktivitásnak, de egy-két falat ételt is sajnálok a kukába dobni. Az alább felsorolt tippek inkább a bevásárlásra vonatkoznak, de emellett fontos lehet az is, hogy kreatívan tudjuk felhasználni az otthoni alapanyagokat. Kiszáradt a kenyér? Egyél pirítóst! Megkeményedett a sajt? Attól még pizza feltétnek szuper! Nincs kedved fonnyadt paprikát enni? Dobj össze egy lecsót! És még sorolhatnám az ezekhez hasonló ötleteket. Gondolj kicsit kreatívan a napi menüre és a főzésre, mert így sokkal színesebben és tudatosabban étkezhetsz.

Írj Bevásárlólistát

Már nagymamáink is így csinálták, nem véletlenül! Ha úgy indulsz el a boltba, hogy majd azt eszed, amit megkívánsz, akkor többet költesz és többet is vásárolsz; különösen ha éhes vagy! Ellenben ha pontosan felírod, hogy mire is van szükséged, akkor sokkal kisebb a csábítás veszélye. Nem mindegy, hogy egy szelet csokit, vagy 2 kg élelmiszert veszel meg végül feleslegesen.

A nagyobbal jobban jársz? – Ugyan már!

Gyakran csak a reklámok szajkózzák nekünk, hogy a nagyobb kiszerelésű termékekkel jobban járunk, olcsóbban jutunk hozzá a kávéhoz, a WC-papírhoz vagy a mosószerhez. Az csak egy dolog, hogy sokszor még árban sem éri meg a nagyobb kiszerelés, de  azzal is érdemes foglalkozni, hogy hány fős a háztartásunk és, hogy ki fogja végülis megenni a nagy kiszerelésű élelmiszereket. Sok esetben a termék már a felénél kiszárad, elveszti az ízét, aromáját, frissességét, így nem is csoda, hogy a kukában végzi. Ellenben ha normál kiszerelést választunk, akkor valószínűleg nem fog ránk “rohadni” az áru fele és a nassolás kockázata is erősen visszaesik. Ezek után tedd vissza a kilós sajtot, a rúdban árult szalámit, a 10 kg-os dinnyét és gondolkodj a szükségleteid alapján.

Tervezz előre!

A mindennapos rohanás és a munkahelyi stressz mellett elhisszük, hogy nincs kedved az étkezéssel foglalkozni és kitalálni a menüt napokra előre. Gyakran halljuk az alábbi kifogásokat ezzel kapcsolatban:

– Nincs időm rá!

– Nem tudom, hogy mit fogok kívánni…

– A gyereknek nem lehet ennyire előre bevásárolni.

De ezek mindegyike csak és kizárólag KIFOGÁS! Az egészséges életmóddal foglalkozni kell, időt kell rá szánni és ha már arra odafigyelünk, hogy ne gyors kajával tömjük magunkat egész nap, akkor már arra is érdemes lenne figyelni, hogy a megvásárolt élelmiszereket felhasználjuk akár egy másik fogáshoz, akár pont annyit vegyünk, mint amennyi a főzéshez szükséges. Ha pedig végképp nincs időnk ezzel foglalkozni, hát rendeljünk, ne tároljunk otthon több kiló kaját.

 

Ne raktározz!

Nem, hogy az újonnan vásárolt élelmiszerek, de lassan már Te sem férsz be a kamrába? Ennek gyakran az akciók és a különböző kuponok az okai, amelyek nagy mennyiségű és az adott pillanatban felesleges vásárlásra ösztönöznek. Még mindig azt hiszed, hogy az éppen aktuális ajánlat az Év akciója? Akkor gondolkodj el rajta, hogy mégis hány hetente vagy naponta kínálnak valamit kedvező áron. Figyeld az árakat, de ne vásárold túl magad, mert könnyen abba a csapdába eshetsz, hogy a féláron megvásárolt cuccok felét kidobod a szavatossági idő lejárata miatt, így pont annyiba kerül a termék a végén, mintha teljes áron vetted volna.

Indul a svédasztal

Itthon óriási probléma, hogy a társadalom jelentős hányada egyszerűen képtelen azt elhinni, hogy egy étel újramelegítve is lehet finom. Ezért van az, hogy a vasárnapi ebéd vége vagy a túlevés, vagy pedig a menü harmadának kidobása. Az igazság az, hogy ételek hűtőben több napig is megőrzik frissességüket, ízüket és legközelebb is ugyanolyan zamatosak, mint az elején. Ha már jól laktál ne edd meg pluszba a lábas aljáról a maradékot, hanem tedd el még pár napig. Ha mindennap így cselekszel, akkor összegyűlhet egy egész vacsorára való élelmiszer, amiből egy stílusos svédasztalt állathatsz össze. Így biztosan nem lesz unalmas az étkezés!

 

LÉPJ BE A MESESZÉP SZAPPANOK VILÁGÁBA>>

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
8/10
High-end faktor
6/10
Overall score: 7.3/10