A Greenfest hazánk első olyan zöld konferenciája, mely az egyéni szintű környezettudatos megoldások helyett a nagyvállalati környezettudatosság kérdésével foglalkozik. Ez pedig legalább annyira fontos, hanem fontosabb, mint hogy átlagemberként odafigyeljünk környezetünk fenntarthatóságára. A konferencia külön érdekessége, hogy a multinacionális, külső szemlélőként haladóbb szelleműnek, rugalmasabbnak tűnő vállalatok jövőmegóvó projektjei mellett a hazai állami vállalatok megoldásait, törekvéseit is fókuszba helyezte.

Környezettudatos energiagazdálkodás

A napenergia és a szélenergia kihasználásának módjai viszonylag széles körben ismertek, ám a hulladékégetésből nyerhető energiával és a hulladékkezelés környezettudatos megoldásaival talán kevesebbet foglalkoznak. Pedig az égetés, a hulladék ártalmatlanításának egyik leginkább környezetkímélő módja, mivel csökkenti a már újrahasznosítására alkalmatlan hulladék térfogatát, mennyiségét, elpusztítja a kórokozókat és nem utolsó sorban az égetés során hő szabadul fel, mely utána energiaként hasznosítható. Hazánkban jelenleg egyetlen hulladékégető üzemel, szemben a nyugat-európai és ázsiai több 100 égetővel szemben. A hazai 2. hulladékégető építése már évtizedek óta tervben van, ám Bánhidy János, az FKF. Nonprofit Zrt. Szaktanácsadója szerint talán sosem jártunk még ennél közelebb az új égető építéséhez. Ami nehezíti a beruházás megvalósulását, az a társadalom elutasító, ellenséges magatartása a hulladékégetőkkel- lerakókkal szemben. Ez teljesen ellentétes a nyugat-európai trendekkel, ahol már turista látványosságnak is beillő (Bécs) vagy éppen sílesikló pályával is büszkélkedő, dizájnos égetőket építenek. Így ezek a létesítmények a lakosság szimpátiáját is képesek kivívni, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont a hulladékkezelés területén.

bécs-hulladékégető

 

A bécsi hulladékégető igazi turistalátványosság

Dr.Orbán Péter, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének Operatív Vezetője szerint a jövő okos városaiban is nagy szerepe lesz majd a hulladékot, biomasszát és fosszilis tüzelőanyagot égető erőműveknek, melyek a távhő szolgáltatáshoz szükséges energiát tudják majd előállítani; így felváltva a szén és olaj tüzelésű fűtőerőműveket. Ennek a 3. generációs, 2020-ig megvalósuló távhőnek már egyik elsődleges motivációja az energiamegtakarítás lehet. A jövő 4. generációs távhője viszont már olyan innovatív megoldásokra építkezik, mint az időjárási előrejelzéseket figyelembe vevő,alacsony hőmérsékletű hőellátás; a továbbfejlesztett hőszigeteléssel ellátott, hőveszteséget csökkentő vezetékek; vagy az újrahasznosított energia felhasználása, amely a hulladékégetésből származó energia mellett a geotermikus és a napenergiát is képes hasznosítani, sőt akár szezonálisan tárolni is. Dr. Orbán Péter szerint tehát a jövő Távhője leginkább Benjamin Button különös életével állítható párhuzamba, aki öregen született, majd ahogy teltek az évek egyre fiatalodott, akárcsak a a jövő energiapiacának egyik innovatív, környezettudatos szereplőjévé átalakuló Távhő.

Az infrastruktúra kiépítése az igazi kihívás, nem pedig az elektromos autók!

Az elektromos és a hibrid hajtású autók terjedését már a saját szemünkkel is láthatjuk, de az igazi kihívás jelenleg a töltést városon belül- és kívül megoldani képes infrastruktúra kiépítése. A MOL egyaránt aktív szereplője kíván lenni a városon belüli és az autópályák melletti töltőpontok és töltőállomások fejlesztésének, így saját benzinkútjain belátható időn belül, 2020-ig kialakít majd elektromos autók gyorstöltésére alkalmas töltőpontokat is. A vállalat ezzel párhuzamosan a fizetési megoldások megújítására is nagy hangsúlyt fektet, így a például hamarosan már mobiltelefonról is fizethetünk a tankolást/töltést követően.

elektromos-auto-ELMU650x433

A MOL mellett az MVM Partner Zrt. is az elektromos autókban látja a jövőt, így saját töltőállomások fejlesztésén dolgozik, melyhez okostelefonra letölthető applikáció is készül, ahol a felhasználók megkereshetik a hozzájuk legközelebb eső töltőállomásokat. A vállalat Veszprémben már több töltőállomást is üzemeltet, Budapesten belül pedig az első, bécsi úti töltőállomás mellett a Hungaroringen saját Zöld Szigetet alakítottak ki, ahol több töltőállomás is helyet kapott. A töltőoszlopok és töltőállomások telepítését egyébként az állam is támogatja, így Budapesten az NGM és a Fővárosi Önkormányzat megállapodása szerint 250 töltőoszlop és 500 töltőállomás fog létesülni a következő pár évben. De a főváros emellett az elektromos járművekre építő, car-sharing szolgáltatások bevezetésén is dolgozik. Erre már jelenleg is vannak kezdeményezések, mint a nemrég CESA díjat nyert, GreenGo e-carsharing szolgáltatást nyújtó start-up vállalkozás.

Az elektromos autók jelenleg még eléggé magas ára és a szűk, leginkább csak kis autókat felölelő modellválaszték nem kedvez a nagyvállalati céges járműpark környezettudatos cseréjének, így az ALD Automotive Magyarország flottakezelő vállalat egy alternatív CSR stratégiával járul hozzá a környezet megóvásához. A cég faültetési projektjéhez ügyfelei és egyéb cégek is csatlakozhatnak, melynek keretében a a saját flottájuk széndioxid kibocsátását ellensúlyozni képes erdőt ültethetnek. Az ALD Automotive 2015-ben már 5000 facsemetét ültetett, de a vállalat hosszútávú projektjének célja, hogy minél több cég figyelmét felhívja a felelősségtudatos gondolkodásra.

Innovatív nagyvállalati megoldások az “utca emberének” életében

A töltőállomások és töltőpontok telepítése mellett mi, átlagemberek az Antenna Hungária Zrt. által fejlesztett okos szenzoroknak is várhatóan nagy előnyét látjuk majd. A szenzorok segítségével például olyan panelek kerülhetnek majd az utcák elejére, ahol leolvashatjuk, hány darab üres parkolóhelyet találunk. Vagy ezek a sokoldalúan felhasználható szenzorok képesek lesznek majd folyamatos mérési adatokat szolgáltatni a levegő- vagy a víz minőségéről, de akár az idős gondozásban is nagy szerepük lehet, ugyanis érzékelni tudják, hogy a szenzorral felszerelt helyiségben történik-e mozgás és jeleznek, ha gyanúsan üresnek tűnik a szoba, vagy rohamosan csökken a hőmérséklet. Így akár segítségükkel rosszullét vagy bármi egyéb probléma esetén azonnal mentőt hívhatunk idős rokonainkhoz.

A Do-Q-ment Kft. applikációja pedig a papírfelhasználás csökkentése mellett olyan felvételek készítését teszi lehetővé, melyek rendelkeznek időbélyeggel és elektronikus aláírással, így az eredeti blokkokkal, számlákkal teljesen egyenértékűek vagy baleset esetén bizonyítékként is felhasználhatóak. Ezzel a fejlesztéssel tehát nem kell többé amiatt aggódnunk, hogy elvesztettük egy kiszakadt ruhadarabunk vagy elromlott elektronikai eszközünk cserére jogosító blokkját, hiszen elég ha az időbélyegzős, hivatalos iratnak minősülő képet felmutatjuk a telefonunkon. Nagyvállalati vagy akár kisvállalati környezetben pedig a cég fejlesztésével végleg felszámolhatjuk a szekrényeket elfoglaló és nem utolsó sorban nem túlzottan környezetkímélő, papír kupacokat.

doqument

 

Tudj meg többet a Doqment Kft. innovációról>

A nagyvállalatok környezettudatos megoldásai ezek alapján úgy tűnik, hogy nem fogják fenekestül felforgatni az életünket, de ez talán így is van rendjén; hiszen ezekkel a számunkra könnyen elfogadható mértékű változásokkal is képesek lehetnek gyökeres változásokat hozni a fenntarthatóság területén. Az a hír pedig még inkább örömteli, hogy a multinacionális vállalatok mellett az állami vállalatok is a környezettudatos megoldások bevezetését sürgetik- így arra is van esély, hogy a fejlesztések nem rekednek majd meg az állam és a hivatalok merev és lassú szabályozási rendszerének átalakítása miatt.

AZ ŰRTURIZMUS MÁR CSAK EGY KARNYÚJTÁSNYIRA VAN?>>

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9/10