A szaké néven ismert, japán rizs bor 2017. június 10-én az AMC aukciós ház által lépett be a nemzetközi borgyűjtők piacára – az aukciók történetében először. A borok piacát figyelemmel követők talán kevésbé lepődtek meg a hír hallatán, hiszen a tavalyi évben a világhírű bor-guru Robert Parker 78 szaké bort sorolt be a világ legjobb borainak listájára! Az AMC által támogatott 4 különleges szaké Parker útmutatójában 91-98 pontot ért el, melyre szinte kivétel nélkül eddig csak francia borok voltak képesek.

sake

Az AMC által bevezetett két legmagasabb pontszámot elért szakét – Iwanoi Yamahai Junmai Daiginjo ( 95 pont) és Kameno-O Jukusei Daiginjo ( 98 pont) – soha nem exportálták és még Japánban sem lehet őket megvásárolni, mert mindössze évente 100 darabot palackoznak belőlük. Mindkét bor becsült értéke ebből kifolyólag 300 000 – 900 000 Ft között mozog. Egyébként a történelem során a legdrágábban megvásárolt szaké bort 320 000 Ft-nak megfelelő összegért árverezték el, így az újonnan bevezetett borok akár rekorder-gyanúsak is lehetnek!

A különleges szakék elkészítésének és termesztésének bonyolultsága a legkiválóbb Burgundy és Bordeaux-i borokéval vetekszik. A szaké különleges aromáját az úgynevezett rizspolírozó arány adja, mely a rizs héjának polírozása után visszamaradó rizs százalékos aránya. Ha a rizspolírozási arány alacsony, akkor a rizst tovább, 2-3 napig kell polírozni, mely kiválóbb ízvilágot, kimagasló minőséget és magasabb árat eredményez.

A magasabb minőségű szaké borok piaca egyre növekszik, az utóbbi években volumenben megduplázódott, értékben pedig megtriplázódott. Ám Japánban a sörök mellett még mindig csak a piac 3%-át teszi ki. Óriási növekedési potenciál van tehát a szaké értékesítésben, mely Ázsián kívül az USA-ban is egyre népszerűbbé válik.

John Kapon, az AMC Elnöke szerint egyértelműen a szaké boroké a jövő:

” A legjobb szakék ritkák, különlegesek és jóval szélesebb vásárló közönséggel rendelkeznek a japán whiskyknél. Így semmi kétség sem fér hozzá, hogy a legjobb szakék a közeljövőben népszerűségben és árban is vetekedni tudnak majd a legismertebb borokkal.”

Kapon szerint tehát már nem csak régi francia vörösborokba, hanem különleges és ritka szaké borokba is érdemes lehet befektetni.

A MEGFELELŐ BORT A MEGFELELŐ ÉTELHEZ>

Billonaire életérzés
10/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9.3/10