Mikor Dr. Jane Goodall első kutatásait végezte a Gombe Nemzeti Park erdőkkel borított és mély völgyekkel szabdalt hegyvidékén, még nem is sejtette, hogy egyszer jövőbeni felfedezései végleg átírják majd az emberek és állatok közti viszonyról alkotott képet. Megfigyelései hajnalán a Gombe-i csimpánzok a kutatót látva azonnal elmenekültek, ám köszönhetően Goodall töretlen, türelmes megfigyeléseinek idővel hozzászoktak jelenlétéhez és bepillantást engedtek mindennapjaikba. Az azóta világhírűvé vált angol etológus, antropológus és primatológus tudományos eredményei és könyvei számos más kutató munkáját alapozták meg és a hollywood-i álomgyár alkotóit is inspirálták, például a Majmok Bolygója c. klasszikus elkészítésében. Goodall felfedezéseinek nagysága megkérdőjelezhetetlen, melyek közül a legjelentősebbeket gyűjtöttük most csokorba.

1, Az eszközhasználat nem csak az emberek kiváltsága

Kezdetben a tudósok azt gondolták, hogy kizárólag az ember képes eszközöket, szerszámokat használni zsákmányának elejtéséhez és mindennapjai egyszerűbbé tételéhez. Ezt az alapvetést cáfolta meg a kutatónő legfontosabb felfedezése, aki megfigyelte, hogy a csimpánzok ágakat gallyaztak le, majd órákig várakoztak azért, hogy a termeszeket halásszanak ki üregeikből. Ez már eszközhasználatnak minősül, így az ember ezt követően eszközhasználó fajból eszközkészítő fajjá lépett elő.

Goodall-with-baby-chimp-e1504809747725

2, A csimpánzok mindenevők

Szintén Goodall megfigyelései világítottak rá arra, hogy a csimpánzok, a korábbi teóriákkal ellentétben folyami disznókat és más állatokat vadásznak le majd esznek meg, nem csak gyümölcsöket és néhanapján rovarokat fogyasztanak.

3, Több, mint egy szám

A kutatónő elutasította az állatok megjelölésének gyakorlatát, mert úgy vélte, hogy a csimpánzok sokkal fejlettebbek, értékesebbek annál, hogy pusztán számokkal azonosítsuk be őket. Így ő nevet adott a megfigyelt példányoknak, így téve szerethető, érző élőlényekké őket könyveiben.

AP00026_1

4, Egyéniségek a tömegben

A névadás alapját az a megfigyelés adta, hogy a csimpánzok rendelkeznek egyénekre jellemző személyiségjegyekkel, vonásokkal, melyek egyértelműen megkülönböztetik őket fajtársaiktól. A sajátos személyiséghez pedig érzelemvilág és egyéni gondolatok is társulnak- vagyis a majmok nem is annyira különbözőek tűlünk, mint azt előtte gondoltuk.

5, A család az első

Goodall munkássága nélkül azt sem tudnánk, hogy a csimpánzok erős családi kötelékben élnek, mind a párok, mind a szülők, mind a gyermekek ragaszkodnak egymáshoz- az emberhez hasonlóan. Sőt, örökbefogadás is lehetséges a közösségekben, vagyis olyan egyedek saját gyermekként nevelése, melyeknek nem az adott nőstény adott életet.

6, Ha kell, hát legyen harc

A családi kapcsolatok mellett az egyedek, családok közötti konfliktusokat is megfigyelte, melyek alapját adták az egymás ellen szervezett támadásnak és háborúnak. Így tehát bebizonyosodott, hogy nem csak emberek képesek saját fajtársaikat is bántani, ha élőhelyről vagy élelemről van szó.

7, Példakép

Jane Goodall a női kutatók egyik példaképe, aki olyan más ismert kutatónőket inspirált saját munkásságuk elindításában, mint Dian Fossey vagy Penny Patterson.

8, Vállaljuk a felelősséget

1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet, mely támogatja a Gombe-i kutatásokat és vezető szerepet tölt be a csimpánzok élőhelyeinek védelmében. Az Intézet innovatív, közösség-központú természetvédelmi megoldásairól híres, de vannak ifjúsági programjai is, melyek 130 országban fiatalok százezreit kapcsolják össze.

AP220691378977

Napjainkban Goodall a világot járva tart előadásokat és arra biztatja, az embereket, hogy vállalják személyes felelősségüket a természetvédelemben és higgyenek a változtatás lehetőségében, mert minden egyén képes lehet változást hozni. A május 17-én ismét Magyarországra látogató kutatónő az ELTE Egyetemi Konferencia Központjában Frei Tamással beszélget majd arról, hogyan lehet úgy fejlett világunkban élni, hogy az ne okozzon kárt a világ fejletlenebb térségeiben. Emellett a főemlőskutató felavatja majd a róla elnevezett tanösvényt is, a II. kerületi Vörös-kőváron.

10 HALHATATLAN GONDOLAT STEPHEN HAWKING-TÓL>>

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 8.7/10