1, Kalciummal az allergia ellen

Itthon teljesen evidensnek tűnik, hogy az allergiás reakciók enyhítésére kalcium tablettát ajánlott fogyasztani. De gondoltad volna, hogy  többek között Svédországban, Spanyolországban, Franciaországban és Dániában ez egy teljesen ismeretlen gyógymód? Szinte felfoghatatlan, hogy a hazánkban generációkon át öröklődő házi praktikát a világ nagyobb részén még csak hírből sem ismerik! Ez nem azt jelenti, hogy az ottani orvosok mind sarlatánok, hanem egyszerűen semmilyen tudományos vizsgálattal nem tudták alátámasztani a vitamin és az allergia közötti kapcsolatot. A tévhit mégis tartja magát a köztudatban annak köszönhetően, hogy az allergiás tünetek nagyon különbözőek, spontán maguktól enyhülnek, így könnyű kapcsolatot találni az enyhülés és a kalcium között. Mi a tanulság? Ha erőteljes allergiás tüneteket kezdünk felfedezni magunkat, akkor minél hamarabb vegyük az irányt a kórház felé és ne próbáljunk meg otthon kísérletezni!

Sóterápia

A tüdőbetegségek és az asztma kezelésének egyik közismert, természetes gyógymódja a sóterápia. Mikor a beteg sóbarlangba vagy mesterségesen kialakított sóterápia spa-kba jár, azért, hogy a belélegzett sós levegővel tisztítsa a tüdejét. Igen ám, de a rossz hír az, hogy az aeroszolt nem alkalmazó helyiségek levegője még csak sót sem tartalmaz! Ami szintén elszomorító, hogy a terápia és a tüdőbetegek gyógyulása között eddig csak nagyon kis mintás kutatásokban sikerült kapcsolatot kimutatni, bár 2016 ősze óta zajlik egy nagyszabású kínai-magyar vizsgálat, melynek célja a terápia eredményeinek igazolása.

Gyógynövénnyel a rák ellen

“Egy csodálatos gyógynövény a rákos sejtek 98%-át elpusztítja 1 nap alatt!”- mégis ki az aki elhiszi, ezt a népszerű egészségportálról idézett főcímet? Ha ez valóban működni tudna, akkor a kórházakban miért nem tud erről senki? Ennek ellenére a már első olvasásra is nevetségesnek hangzó édes üröm gyógynövény rák ellen történő alkalmazása még ma is közismert és meglepően népszerű. Tény, hogy a gyógynövény fogyasztása nem súlyosbítja a tüneteket, de ne higgyük azt, hogy kiválthatóak vele a tudományosan valóban elfogadott, rák elleni gyógykezelések.

Akupunktúra

A homeopátia mellett az akupunktúra talán az egyik legvitatottabb alternatív gyógymód már hosszú évek óta. A kínai történelemből eredeztethető módszer szerint a test bizonyos pontjait tűvel megszúrva olyan betegségekkel vehetjük fel a harcot, mint az allergia, a migrén és egyéb fájdalmak. Az évek során számtalan tanulmány és vizsgálat született a módszer hatékonyságának beigazolására, de az eredmények még ma is vitatottak. Mindössze annyit tudtak megállapítani, hogy a nyaki fájdalmak esetében erősebb a hatása az egyszerű placebo hatásnál. A kérdés inkább ezek után az, hogy miért hisznek még mindig egy olyan terápiában melynek az utóbbi 20 évben készült tengernyi kutatás sem tudta bebizonyítani egyértelműen a jótékony hatásait? További részletek ITT.

Lúgosítás

Robert O. Young több millió példányban elkelt sikerkönyve a test elsavasodására vezeti vissza az ember betegségeit. Az elsavasodást a rossz táplálkozás, a stressz és a sugárzó eszközök okozzák; a savasodás következtében pedig elszaporodnak a testben a baktériumok, gombák majd a penész. Mindezek ellen a megoldás a lúgosítás. Young étrendjében nincs helye a húsnak, mert szerinte az ember alapvetően vegetáriánus felépítésű; de száműzi a cukrot, a tejterméket és a gyümölcsöket is. A diéta betartásával és a különböző lúgosító csodaszerek rendszeres szedésével tehát megszüntethető a savasodás és a betegségek. Elméletileg. Az elméletet beigazolása végett Young vizelet és nyál pH vizsgálatokat végzett, azért, hogy beigazolja, hogy a rosszul táplálkozó emberek teste valóban savas kémhatású. Ezzel az az egy probléma van, hogy minden más belső folyamattól függetlenül például egy cukros tea, vagy egy elszopogatott cukorka is jelentősen tudja befolyásolni az értékeket, így ebből a típusú vizsgálatból nem mutatható ki valós eredmény. Szintén gyanakvásra ad okot, hogy Young diétája teljesen szembe megy a szintén divatos paleo menüvel, mely hús és zöldségek fogyasztását engedélyezi. Mind hiába, a lúgosítás az egyik legnépszerűbb tevékenység a bikiniszezon közeledtével.

Antioxidáns terápia

Mind az étkezés, mind a kozmetikumok terén az antioxidáns tartalmú készítmények szinte elárasztják a piacot. Az antioxidáns terápia alapját az a tudományosan elfogadott tény igazolja, hogy az öregedés során elszaporodnak a szervezetben a szabadgyökök, melyek számos betegséghez vezethetnek. Pont ezért a szervezetünk magától is termel ellenanyagot a szabadgyökök ellen, bár tény, hogy az idős emberek szervezetében sokkal több ilyen káros molekula van. Szedjünk tehát antioxidánsokat, együnk gyümölcsöt, igyunk zöld teát és előzzük meg a rákot, tartsuk fiatalon a testünket.

Az elmélet igazolására kiterjedt kutatásokat végeztek, többek között Finnországban, ahol a tüdőrák kockázatának kitett 30.000 résztvevőből 4 random csoportot alkottak; egyikük béta-karotint, másikuk E vitamint, a harmadik csoport mindkettőt, a negyedik csoport pedig egyiket sem kapta. Az eredmények lesúlytóak voltak. Az E vitamin teljesen hatástalannak bizonyult, a béta-karotin pedig egyenesen növelte a rák kialakulásának kockázatát! Tekintve, hogy az antioxidáns tabletták nagy mennyiségben vagy A vagy E vitamint vagy pedig bétakarotint tartalmaznak, nem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat, mert nem hogy pozitív, hanem ellentétes hatást válthatnak ki! A bétakarotin és a rák kapcsolatának kutatása viszont még egy nagyon új területnek számít, így egyenlőre csak azt mondhatjuk, hogy az antioxidáns tabletták hatásai nem igazoltak egyetlen kutatásban sem.

antioxidans

Mi lehet az oka mégis, hogy a fentebb felsorolt gyógymódok alanyai javulásról számolnak be? Itt jelenik meg a hit szerepe. A gyógyulásban hinni kell. Nem elég a gyógyszer, nem elég a terápia, szükség van az akaratra is, mely a gyógyulás útjára állítja az embert. Úgy tűnik, hogy a pozitív hatásokról beszámoló alanyokban volt akarat, hittek valamiben és nekik ennyi is elég volt a felépüléshez. De ami fontos, hogy ez nem tekinthető általánosnak és nem igaz mindenkire. Pont ezért nem tudja a tudomány sem alátámasztani valós eredményekkel.

A cikk Boldogkői Zsolt, MTA doktor és a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárának a Magyar Nemzet c. lapilapban megjelent cikke alapján készült.

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
7/10
Overall score: 8.3/10