6, Meenakshi Amman Nagy templom

A szivárvány színeiben pompázó templom Madurai városában található, amely Dél-India egyik legrégebbi, több mint 2000 éves nyüzsgő metropolisza. A város valaha a Pándja Királyság fővárosa volt, innen maradtak fent a mai napig szép állapotban a színes templomtornyok(más néven gopuram-ok), a Nagy Templom 6 hektáros épületegyüttese részeként. A tíz toronnyal körbevett templom együttes tornyai közül a legmagasabb 10 láb magas és 1559-ben épült, de  a legrégebbi toronyról már 1216-ban is készültek feljegyzések! A templomegyüttesben több, mint 30.000 szobor kap helyet, így érdemes akár egy napot is rászánni a nézelődésre. Ha már alig bírunk magunkkal, pattanjunk fel gyorsan a magángépünkre is vegyünk részt a minden év áprilisában megrendezett templomfesztiválon!

Meenakshi Amman Temple 1

5, Kumbhalgarh- Az indiai Nagy Fal

A kínai Nagy Fal után, Ázsia 2. leghosszabb fala a 15. században épült, szintén védelmi okokból. A 36 km hosszú és változóan 4.5-7,5 méter magas építmény olyan széles, hogy akár 8 lovas is elférhessen rajta egymás mellett. A turisták számára sokáig ismeretlen volt, de még ma sem a legnépszerűbb a látványosságok közé tartozik. Pedig szépségében vetekszik kínai nagytestvérével!

Kumbhalgarh 1

4, Karni Mata templom

Érzékenyebb lelkű olvasóink inkább ugorjanak a következő pontra, ugyanis a világ, talán legfurcsább temploma, a Karni Mata templom a patkányok fellegvára! A szentként tisztelt állatok közül, közel 20.000 patkány él a templom területén, akiket a papok és környéki családok etetnek illetve takarítanak utánuk. Az idelátogató turistáknak is érdemes odafigyelni, nehogy véletlen eltapossanak egy állatot is, ugyanis az életéért cserébe egy aranyrudat kell szolgáltatni a templom személyzetének( talicskákat előkészíteni)! Akik maguk is tartanak otthon házipatkányokat, azoknak nincs semmi félnivalójuk, sőt, azt tartják, hogy ha a templomban élő 10 fehér patkány egyike átszalad a lábunkon, az óriási szerencsét jelent és a lélek egyesülését a végtelen univerzummal.

karni mata 3

3, Jodhpur- A kék város

A kék városként emlegetett Jodhpur esetében nem teljesen tisztázott, hogy miért is lettek pont kék színűre festve a város lakóházai. Sokan azt tartják, hogy a hagyományt a legmagasabb kasztba tartozók kezdték el, hogy megkülönböztessék otthonaikat a pórnéptől( tessék példát venni Billionairek!), de a divatteremtés annyira jól sikerült, hogy mindenki kék színűre mázolta a lakóházait. A hagyományokhoz pedig ma is erősen a ragaszkodnak a város lakói.

jodhpur 3

2, Adzsantai barlangtemplomok

A Vághúra folyó kanyarulatában található barlangtemplomok i.e. 2-1. században illetve a i.e. 6-5. században épültek! A kialakított barlangokból templomokat és szentélyeket hoztak létre, amelyek falait máig fennmaradt barlangrajzok, szobrok és Buddha hasonmásai díszítik. A templomok 1983-ban kerültek fel a világörökségek listájára.

ajanta cave complex 1

1, Meghalaya gyökérhidak

Az élő gumifák gyökeréből készült hidak Meghalaya legismertebb nevezetességei. A hidak a helyiek segítségével készültek a gyorsan növő fák összefonódó gyökereiből, de még a “gyors” növekedés mellett is évek kellettek az erős építmények létrehozásához. Amikor viszont elkészülnek, több száz láb hosszúak,  50 embernél többet is elbírnak és nem igényelnek különös törődést. A buja természetben a természetes képződményeken sétálva könnyen Mauglinak érezhetjük magunkat, bár Balu medve nem valószínű, hogy fel fog bukkanni egy pacsira.

indian root bridge 1

Reméljük még tájékozott olvasóinknak is sikerült némi újat mutatnunk és ezek után India, nem csupán a Taj Mahal országaként jut eszünkbe.

EXKLUZÍV PROGRAMOK EURÓPÁBAN IS>>

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 8.7/10