1, Pontosan érkezni? Felejtsd el!

A laza olasz mentalitás megannyi előnye mellett azért hátrányokat is tartogat, például ha a pontos érkezésről van szó. A városban való közlekedés megoldható metróval, busszal a bátrabbak pedig a robogózást is kipróbálhatják, de azt azért jó tudni, hogy a látványosságokat összefogó szűkebb belvárosból az autós és motoros forgalmat kitiltották. Ha nem szeretnéd a nap felét parkolóhely vadászással tölteni, akkor érdemes metró vonalak közelében szállást foglalni, mely gyakorlatilag az egyetlen megbízható, sűrűn és rendszeresen járó tömegközlekedési eszköz. Olyan, mint buszmenetrend, Dél-Olaszországban ismeretlen fogalom, így lelkileg jobb már előre felkészülni az akár 1 óráig is tartó várakozásra. Persze eközben kényelmesen elolvashatod a napi híreket, süttetheted magad a napsütésben vagy ihatsz egy finom kávét, így talán akaratlanul is jobban át tudod majd érezni a könnyed, olasz életérzést.

Pantheon

2, Ne dőlj be a kamu jegyoldalaknak!

Különösen itthonról, az interneten szörfözve, könnyű bedőlni az elsőre hivatalosnak tűnő, részletes tájékoztatást adó jegyárusító weboldalaknak, de ezek többsége sajnos hamis információkat tartalmaz. Ezen oldalak egyik kiemelt célpontja a Vatikáni Múzeum, mely 3-4000 forint körüli összegért, helyben vásárolt jeggyel is látogatható, mely tartalmazza a Sixtus- kápolnába való belépést is (amiért a kamu oldalak további 15-20 eurót kérnek)! A sorban állásra viszont érdemes lelkileg felkészülni és nemet mondani a rendkívül segítőkész túravezetőknek, akik gyors bejutást és izgalmas csoportvezetést ígérnek. A csoportok beléptetése sem tart sokkal rövidebb ideig, a benti nyomasztó tömegben pedig csak plusz feladatot jelent az idegenvezető követése.

3, Palackos víz újratöltve

Szerencsére a városban sétálgatva nem kell a folyadékpótlás miatt aggódni a nyári forróságban, mert számos ivókút áll rendelkezésre, ahol a megfáradt turisták újra tölthetik a flakonjaikat. Pakold be a táskádba a saját palackodat és ne terheld feleslegesen a környezetet műanyagpalackos vizek vásárlásával.

4, Hangulatos éttermek az óváros szívében

Rómában szinte lépten- nyomon éttermekbe és kávézókba botlik az ember, de a klasszikus helyi specialitásokat és a minőségi alapanyagokat kínáló éttermek nem a látványosságok közvetlen közelében vannak, hanem onnan pár utcácskával beljebb. Bár a neves templomok, szökőkutak és a “selfie-pontok” mellett is vendéglátóhelyek garmada csábít megpihenésre, itt többségében kommerszebb, kisebb adagokat kínáló, nagyüzemi helyek várnak, míg a kisebb utcákban vagy a velencei stílusú negyedben sétálgatva valódi gyöngyszemekre lelhetsz! Bort pedig ne felejts el kérni a vacsora mellé, mert gyakorlatilag mindegy mit választasz, az olasz borok mennyeiek! Napközben pedig kihagyhatatlan snack a vékony tésztás pizza mozzarella sajttal és a krémes fagylaltok, már ha sikerül választani a 20-30 ízt is felvonultató kínálatból.

Trevi-kút

5, Mindenmentes nyaralás – az meg micsoda?

Míg az ételallergiásokat itthon széles választék, tej- laktóz- és gluténmentes finomságok várják szinte minden étteremben, ezt itt jobb elfelejteni. A pizza, a tészta és a sajt az alap étrend szerves részei, melyekből még a boltokban sem lehet kapni csak 1-1 mentes verziót. Szomorú hír, hogy a tej vagy gluténérzékenyek jobb ha visznek magukkal kenyeret vagy akár tésztát és felkészülnek a furcsa pillantásokra és a fagylaltok teljes mellőzésére.

+1, Közelebb van minden, mint gondolnád!

A látványosságokról készült képeket nézegetve könnyű azt hinni, hogy a monumentális épületekhez hatalmas terek társulnak, pedig valójában sokkal közelebb van minden, mint elsőre gondolnád! A katedrálisnak is beillő templomok, óriási kupolás épületek, gyönyörű szökőkutak vagy akár a Colosseum, méreteik ellenére körbe vannak építve és “szinte” beépülnek a környezetükbe. Éppen emiatt ajánlatos csak úgy elveszni a belvárosi utcák között, mert sose tudhatja az ember, mikor botlik bele valami páratlan szépségbe. Ez talán a leggyönyörűbb ebben a városban, hogy a történelem és az építészet csodái szinte magukba szippantják a világra nyitott felfedezőket.

Róma

EZ IS ÉRDEKELHET: TARTALMAS KIKAPCSOLÓDÁS A GARDA-TÓ PARTJÁN>>

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 8.7/10