Az utóbbi évek tapasztalatai alapján, már keveseket ér meglepetésként, hogy a havazás elkerül bennünket az ünnepek alatt. Éppen ezért, egyre népszerűbbek a téli kiruccanások azok körében is, akik nem feltétlenül a téli sportok örömeit keresik az utazás során, hanem szívesebben tennének inkább könnyű sétákat a szállingózó hóesésben, melegednének fel egy puncs mellett vagy kóstolnák végig a helyi gasztronómiai finomságokat. Havas kalandozásainkat ezúttal nekik ajánljuk!

Bad Gastein, Ausztria

A Salzburgtól délre elhelyezkedő kisváros Ausztria egyik legnevesebb fürdővárosa már a császári idők óta. Egyik kihagyhatatlan látványossága a gasteini sziklafürdő, melynek különlegességét a mesés alpesi panoráma adja. A wellness részlegben 7 különböző szauna és gőzfürdő melege kényezteti az év végi hajtásban megfáradt utazókat, a pihenőtermek és a medencék pedig panorámásak, így mindvégig gyönyörködhetünk a sípályákra nyíló kilátásban. Ráadásul a régióban még két másik fürdő- és wellness központ is elérhető Dorfgastein-ben és Bad Hofgastein-ben, így a több napos pihenés sem válik unalmassá. Ha pedig mégis kipróbálnánk a téli sportok nyújtotta örömöket, nem is lehetne ideálisabb helyszínt választani!

badgastein

Cesky Krumlov, Csehország

Hóval vagy nélküle is mesébe illő látványt nyújt Csehország Prága után talán legismertebb nevezetessége, Cesky Krumlov. A világörökség részét képező kis település történelmi házai és kis terei a karácsonyi mesefilmek hangulatát idézik és meglepően nyugodtak még a téli, csúcsidőszakban is. Pár órás séta alatt kényelmesen körbejárható a vár és az alatta elterülő városka, aminek fáradalmait érdemes a kiváló helyi éttermek, fogadók valamelyikében kipihenni egy ínycsiklandó lila káposztás kacsasült vagy knédlivel kínált vadas hús mellett. A csehektől nem megszokott módon viszont klasszikus söröző viszonylag kevés van a belvárosban, így célszerű otthonra feltankolni és a városra nyíló kilátásban gyönyörködve elfogyasztani a helyi különlegességeket.

ceskykrumlov

+1, tipp

Még akkor is érdemes ellátogatni az Apotheka ital patikába, ha nem vagy oda kifejezetten a koktélokért, mert a válogatott, minőségi alapanyagokból és prémium szeszesitalokból készített frissítőknek az elkészítését nézni is igazi élvezet! Asztalt viszont nem árt foglalni, mert a picike, hangulatos bár a helyieknek és a turistáknak is az egyik kedvence!

Val d’lsére, Franciaország

Az olasz határtól mindössze 5 km-re, a Rhone-Alpes régióban fekvő kis település igazi üdülő- és síparadicsom. Ráadásul a Vanoise Nemzeti Park szomszédságában található, ahová mindenképpen komolyabb objektívvel felszerelt fényképezővel érdemes érkezni, hiszen olyan gyönyörű állatfajok figyelhetőek meg itt, mint az alpesi hófajd, a nyírfajd vagy a mormota. Szálláshelyet tekintve a Marco Polo többszörösen díjnyertes, 2013-ban, 2014-ben és 2018-ban is Franciaország legszebb sí faházává választott hangulatos és káprázatosan felszerelt “bungalló”-ját ajánljuk ahol az impozáns wellness-részleg mellett kiváló borok és sajtok is segítik a kikapcsolódást.

valdisere-lead-xlarge

Courmayeur, Olaszország

Az olasz-francia határon, az Európai Unió legmagasabb hegyének, a Mont Blance- nak közvetlen szomszédságában elterülő városka az elegancia és a luxuspihenés téli paradicsoma. Innen indul a világ 8. csodájaként ismert Skyway Monte Bianco kilátóhoz vezető felvonó, melynek végállomásán 3500 méter magasságból élvezhetjük a havas hegycsúcsok nyújtotta páratlan élményt. A kirándulás mellett viszont a butikok és a bárok, éttermek széles választéka gondoskodik még a tartalmas, nyüzsgő pihenésről, ami a kézzel készített csokoládékat és a helyi, kávé ízesítésű szőlőpálinkát kortyolgatva válik felejthetetlenné. Courmayeur olyan, mint a Gyűrűk Urából ismert tünde birodalom, Völgyzugoly Gucci-ba és Prada-ba öltöztetve.

courmayeur

Alpbach, Ausztria

A tiroli hegyek között, közel 1000 méter magasságban megbújó Alpbach az Ausztria legszebb falva és az Ausztria legtisztább levegőjű települése elismerések büszke tulajdonosa. Ideális választás azoknak, akik a síelésen túl szeretnének kicsit elbújni a világ zaja elől és élvezni a csendet és a nyugalmat a hófödte csúcsokban gyönyörködve. A település különlegességét a jellegzetes alpesi stílusban épült faházak adják, melyeknek egyedi jellege a faragott erkélyekből és ablakokból ered. Az egész városka rendezett, tiszta, nyugodt, így éjszakai klubokra semmiképp, kiváló éttermekre és finom sörökre viszont mindenképpen számíthatunk ha a képeslapra illő Alpbach-ba látogatunk.

alpbach-at

Alpbach különlegessége, hogy minden háza a hagyományos alpesi stílusban épült, de mégis egyéni jellegzetességeket visel magán. Az egész település gondozott, rendezett, a tradícionális házak faragott erkélyeit és ablakait tarka virágok díszítik. Az elmúlt évtizedekben különös gondot fordítanak a település eredeti arculatának megőrzésére, rendelet szabályozza, hogy az újonnan épített házak is a régiekkel azonos stílust kell, hogy képviseljenek.

EZ IS ÉRDEKELHET – KANADA VARÁZSLATOS TÉLI TÁJAI

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
7/10
High-end faktor
7/10
Overall score: 7.3/10