Warren Edward Buffett Amerika egyik legsikeresebb és legnagyobb befektetője, 88,9 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Ám nemcsak a pénzről és befektetésekről tud okosakat mondani. Még ekkora vagyon mellett sem szeret kihívó, drága dolgokra költeni, ellenben ha jótékonykodásról van szó igencsak bőkezű.

 1. „Azok, akik tudják, hol van a kompetenciájuk határa, biztonságban vannak. Akik nem tudják, nincsenek.”

 2. „Nem kell, hogy tudós légy. A befektetés nem az a játék, ahol a 160-as IQ-val rendelkező fickó megveri a 130-as IQ-val rendelkezőt.”
 3. „Az ár az, amit kifizetsz. Az érték az, amit megkapsz.”

 4. „Ha olyan dolgokat veszel meg, amelyekre nincs szükséged, hamarosan azokat a dolgokat kell majd eladnod, melyekre szükséged van.”
 5. „A milliárdosoknak a pénz, csak az alapvető tulajdonságaikat hozza elő. Ha szemetek voltak azelőtt, hogy pénzük lett volna, szimplán szemetek maradnak több milliárd dolláros vagyonnal is.”WB2

 6. „Wall Street a kereskedésen csinál pénzt… Te pedig a tétlenséggel keresel pénzt.”
 7. „Egy piaci visszaesés nem zavar minket. Ez egy lehetőség arra, hogy növeljük a tulajdonrészünket olyan nagyszerű vállalatokban, melyek jó árban vannak, és kiváló menedzsmenttel rendelkeznek.”

 8. „Nem próbálom megjósolni a piacokat. Az erőfeszítéseim az alulértékelt papírok megtalálására irányulnak.”
 9. „Elmondom a titkát, hogyan gazdagodj meg a Wall Streeten. Próbálj meg kapzsi lenni, amikor mások félnek. Próbálj meg félni, amikor mások kapzsik.”

 10. „Képzeld el, hogy van egy autód, amire szükséged van egész életedben, de tudod, hogy soha nem fogsz másikat kapni. Hogy vigyáznál rá? Rendszeresen karbantartanád, olajat cserélnél, a legkisebb hibával is rohannál a szervizbe. Roppant óvatosan és körültekintően vezetnél minden egyes alkalommal. Most gondolj bele, hogy csak egy tested és egy elméd van. Nem kellene ezekre is legalább ilyen gondosan vigyáznod minden nap?”
 11. „A sikeres befektetéshez mindig idő kell. Egy gyerek megszületését sem tudod siettetni úgy, hogy inkább kilenc nő legyen egy hónapig terhes.”

 12. „20 évbe telik felépíteni a jó hírnevet, és mindössze 5 percbe, hogy leromboljuk.”
 13. „Az emberek megítélésében három tulajdonság fontos: tisztesség, intelligencia és energia. Az első nélkül a másik kettő halálos.”

 14. „Ugyanolyan butaság egy aktív tőzsdei kereskedőt befektetőnek hívni, mint egy embert, aki naponta cserélgeti a hálótársát, romantikusnak.”
 15. „Akkor csinálj csak valamit, ha a lehetőség szembejön. Életem során gyakran volt olyan időszak, amikor nem csináltam semmit a lehetőség hiánya miatt. Szorgalom az, hogy meg tudsz ülni nyugton a fenekeden, amíg a lehetőség fel nem tűnik a láthatáron. (Az angolban szójáték: assiduity -szorgalom, ass -fenék) Azonban ha elkezd arany esni az égből, a dézsát tedd ki, ne a gyűszűt.”
  Wb2

 16. „Nagyon sok időt töltök el szinte minden nap azzal, hogy csak ülök és gondolkodok. Olvasok és gondolkodok, így nem csinálok hirtelen jött dolgokat, mint a legtöbben az üzleti életben.”
 17. „A tőzsde az egyetlen áruház a világon, ahol a szezonvégi leértékeléskor a vásárlók nem vásárolnak, hanem eladják mindenüket, amijük csak van.”

 18. „Egy ló, amelyik el tud számolni tízig, az egy nagyon figyelemreméltó ló, de egyáltalán nem egy figyelemreméltó matematikus. Ne fektess egy lóba csak azért, mert el tud számolni tízig.”
 19. „Olyan cégeket szeretek venni, amelyek annyira nagyszerűek, hogy még egy idióta is el tudja vezetni. Mert előbb-utóbb egy ilyen személy fog ülni az igazgatói székbe.”

 20. „Olyan emberekkel barátkozz, akik jobbak nálad. Tanuld el a viselkedésüket és a hozzáállásukat a dolgokhoz és te is fejlődni fogsz.”

 

+1 „A becsületesség drága dolog, ezért badarság elvárni azt értéktelen emberektől.”