A legtöbb “első-lakás” vásárló tökéletesen kommersz, olcsó és minden kreativitást mellőző megoldásokat választ a lakás kialakítása, berendezése során, mondván, úgy sem itt fogunk megöregedni. Pedig akár kevés, akár kicsit több pénzből egészen egyedi és stílusos enteriőrt varázsolhatunk. És itt most nem az Elvis Presley poszterekre, a YOLO idézetekre, a színes kavicsokkal telepakolt tálakra és az állítható testhelyzetű fabábukra gondolunk. Lássuk, mivel tehetjük az új kuckónkat különlegessé és praktikussá.

1, Művészet a faladra

Talán nem az elsők között jut eszünkbe, hogy egy képet beszerezzünk a nappali falára. Pedig sokkal jobban öltözteti a teret, sok más bútorral ellentétben. Sőt, még az eléggé borsos árú galériákba sem kell feltétlen rohannunk, mivel egy kis kreativitással és kézügyességgel mi is készíthetünk egy ránk jellemző kollázst a falakra. Vagy a kevésbé művészi hajlamúak egy -két dizájnos falmatricával is feldobhatják az összhatást.

artwork

 

VÁLOGASS A FALMATRICÁK KÖZÖTT IS>>

2, A Szőnyeg

Szintén nem alapkellék, de az egész lakás hangulatát meghatározza egy jól kiválasztott szőnyeg. Első körben fontos a méreteket belőni, mivel a túl kicsi elveszik a térben, a túl nagy pedig picike lyukká degradálja a garzonunkat. Ha ezt tisztáztuk jöhet az anyagválasztás, amikor érdemes mérlegelni, hogy van-e például kisállatunk ( akinek a szőrei majd ellepik a padlót), mennyire macerás a választott szőnyeg tisztítása ( mondjuk egy selyemszőnyeget sokkal nehezebb rendben tartani, mint egy gyapjút) és hogy a használat során esetlegesen tervezünk-e rajta heverészni a kandalló előtt vagy tényleg csak talpalávalónak használjuk. Ezután jön csak a dizájnba illesztés.

livingroom style

3, Könyvespolc a könyveidnek

Nem a tankönyveidnek, a könyveidnek és a művészeti albumaidnak! Ideje megszabadulnod a kinyomtatott jegyzetektől és a nyilvánvalóan ronggyá olvasott gazdaság szociológia tankönyvtől. Egy értelmes, komoly munkát végző üzletasszony/üzletember igenis olvas könyveket és beruház olyan érdeklődésével kapcsolatos albumokba, amelyek 10-20 év elteltével is értéket képviselnek. A polcokat pedig pár különleges könyvtámasszal és szoborral még egyedibbé tehetjük.

4, Legyen hely a tányéroknak!

Ha már a selejtezésnél tartunk, akár a különböző címerekkel ellátott, mindenfajta futó szerelem alkalmával ajándékba kapott, vagy a buliból elcsórt poharakat és bögréket is elajándékozhatjuk. Megértünk végre rá, hogy beruházzunk egy 6-8 személyes étkészletre, hogy akár születésnapon, akár karácsonykor, vendégül láthassuk a pereputtyot. Mi az ami ezen kívül fontos még? Egy egységes pohárkészlet ( minimum 10 darab, ha jól sikerülne a házavató buli), minőségi evőeszközök és nagyméretű borospoharak. Kezdőcsomagnak ennyi bőven elég.

5, Törölközők

Nincs annál kínosabb, amikor nálunk alszik életünk párja és szegénykének még egy tiszta törölközővel sem tudunk szolgálni. Első körben a minimum, a 3 db nagyméretű és a 3 db kisebb méretű törölköző ( kézmosáshoz, hajmosáshoz) az alapfelszerelés. Fontos, hogy a törölközőket mindig öblítővel mossuk ki, hogy puhák és illatosak legyenek, ezzel csalogatva maradásra vendégeinket.

6, Megfelelő világítás

A fények megtervezésénél ne csak a dizájnos lámpaburák vezéreljenek minket, hanem sokkal inkább a praktikum. Kérdezzük meg magunktól, hogy az adott lámpatesttel lesz elég fény a nappaliban? Nincs szükségünk olvasólámpára vagy egy kis fényre a szépítkező asztal mellé? Esetleg hangulatvilágításra a hálószobába? Ezek mind mind olyan fontos kérdések, amelyek alapvetően befolyásolják majd, hogy a lakásunkat mennyire érezzük használhatónak és hozzánk illeszkedőnek.

7, Kényelmes ágy

Talán a saját lakás első igazi élménye, hogy nem kell többet se emeletes ágyon, se mások által kifeküdt roncsokon aludnunk. Manapság a legdivatosabbnak az amerikai típusú, magas, dupla matracos ágyak számítanak, külön választható ágytámasszal. Ha emellett a megoldás mellett döntünk, akkor ne sajnáljuk a pénzt a szemet gyönyörködtető díszpárnákra és egy puha gyapjútakaróra. Ezek segítségével egy csapásra olyan, minta egy luxuslakosztályban töltenénk az éjszakát. A másik népszerű trend a raklapok felhasználása ágykeretként, amely nem csak trendi és környezetbarát, de kifejezetten költségkímélő is.

 

LAKBERENDEZÉSI TRENDEK 2015>>

8, Egy kis élet

Gondolunk itt egy csokor virágra ( ha elszáradt azonnal távolítsuk el!), vagy egy kaktuszra az ablakpárkányon, akár egy aranyhalra, a lényeg, hogy ne mű, hanem élő legyen! Sokkal jobb kedvre derít majd minket az üde színfolt látványa és elevenebbé varázsolja a légkört. Arról nem is beszélve, hogy a vendégeink szemében bizonyítottan emberibbnek és megbízhatóbbnak látszunk, ha tudunk gondoskodni magunkon kívül egy másik élőlényről is.

9, Hangulatos sötétítés

Ne elégedjünk meg egyszerű redőnnyel vagy reluxával, mert egy jól kiválasztott függöny képes megváltoztatni az egész lakás hangulatát és öltöztetni a teret. A fehér színű sötétítőknek sose dőljünk be, ha tényleg a fény ellen vesszük a drapériát mindig a sötétebb színek mellett döntsünk. A csipkefüggönyt pedig felejtsük el, inkább egy lágyan omló, halvány színű anyagot válasszunk helyette. Azt ugye mondanunk sem kell, hogy ne csak a nagyáruházak függönyosztályán válogassunk anyagok közül, hanem vegyük az irányt egy drapéria szaküzlet felé!

10, Ne felejtsük el kik voltunk!

Rendben, hogy felnőttünk, hogy új helyre költöztünk, de azért ne felejtsük el teljesen, hogy kik voltunk gimnáziumi-egyetemi éveink alatt! Esetleg fociztunk a suli csapatban? Hagyjunk elől egy kupát, vagy érmet. Vagy matekversenyt nyertünk? Keretezzük be az egyik oklevelünket. Esetleg mi buliztunk mindig a legkeményebben? Akkor nyugodtan tartsuk meg a 2 literes söröskorsónkat. A lényeg, hogy az új lakásunk az érettebb verziónkat képviselje, de nem elfelejtve a gyermekkorunkat.

 LAKBERENDEZÉS BILLIONAIRE MÓDRA>>

 

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
8/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 8.3/10