Kevés olyan fizikusra emlékszünk a történelemből, aki Hawking-hoz hasonlóan mind tudományos munkássága, mind pedig korát megelőző, vitaindító gondolatai kapcsán ismert lett volna nem csak tudományos, de populáris körökben is. A “Mindenség elméletét” megalkotó Hawking ezen kevés “nagy koponyák” egyike, aki korszakalkotó kutatásokat végzett az idő fogalmát középpontba helyezve és akinek stílusa, megjelenése, gondolatai megihlették a Simpson család, a Star Trek és az Agymenők sorozat alkotóit is. Életéről film is készült ( A mindenség elmélete- a szerk.), bár 2 óra közel sem elegendő a tudós egyszerre sikeres és tragikus sorsának bemutatására. Stephen Hawking 76 évesen, betegségéhez mérten kifejezetten szép kort megélve, sorsszerű módon 3.14-én távozott az élők sorából, akinek most 10 halhatatlan gondolatával állítunk emléket.

“Az intelligencia a változáshoz való alkalmazkodóképesség.”

Hawking_young

Portré a fiatal Hawking-ról -1963.

“Mindenki elérhet valamit, ha kellő erővel próbálkozik.”

“Az emberi vonás, amin a leginkább változtatnék, az agresszió. A barlanglakó ősemberek korában ez előnyt adhatott a túléléshez, a több élelem, élettér vagy egy társ megszerzéséhez, akivel utódot lehetett nemzeni, de manapság félő, hogy mindannyiunkat elpusztít.”

stephen-hawking-interesing-facts

 

23 évesen vette feleségül Jane Wilde-ot

“A testi fogyatékos embereknek olyasmikre kell összpontosítani erejüket, amelyek végrehajtását megmaradt képességeik lehetővé teszik, és nem szabad azon keseregniük, hogy mi az, amit nem tudnak megtenni.”

“Még ha fel is fedeznek a jövőben valamilyen más elméletet, akkor sem hiszem, hogy az időutazás bármikor is megvalósulhat. Ha megvalósulhatna, akkor mostanra már elözönlöttek volna bennünket a jövőből érkezett turisták.”

Stephen_hawking_2008_nasa

 

Hawking a testi fogyatékkal élő emberek példaképe is, hiszen életigenlő és kíváncsi személyisége hosszú, boldog életet és szakmai sikereket hozott neki súlyos betegsége ellenére is

“Ha meglegyint a közeli halál szele, akkor rájössz, hogy érdemes élni, és sok mindent meg akarsz még tenni az életben.”

“Csak a lúzerek, az örök vesztesek hivalkodnak az IQ-jukkal.”

“A régi mondás szerint jobb reménykedve utazni, mint megérkezni. A felfedezések utáni vágy munkánk hajtóereje és alkotóerőnk forrása, nemcsak a természettudományban, hanem az élet minden területén. Ha elérünk az út végére, az emberi szellem elkorcsosul és elpusztul. Én azonban nem hiszem, hogy valaha is megállnánk, hiszen ha nem is tudásunk mélységét, de legalább a sokrétűségét örökké gyarapítani fogjuk, mert mindig a lehetőségek egyre táguló látóhatárának középpontjában fogunk állni.”

“A csendes embereknek vannak a leghangosabb gondolataik.”

“Mi mindannyian, tudósok, filozófusok, hétköznapi emberek együtt boncolgathatjuk: miért létezünk, mi és a Világegyetem. Az emberi értelem leghatalmasabb diadala lesz, ha erre a kérdésre választ találunk – mert akkor megismerjük Isten gondolatait.”

 

stephen-hawking

 

Nyugodj békében Stephen Hawking ( 1942. január 8 – 2018. március 14.)

ISE 2018- TUDJ MEG TÖBBET AZ IDEI ÉV TECHNOLÓGIAI ÁTTÖRÉSEIRŐL>>

Billionaire életérzés
10/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 9/10